Gennem salget af Racing Fuel møder vi mange mennesker og mange meninger der alle har forbindelse til brugen af- og forskellen på Racing Fuel og almindelig benzin.
Eksempler som vi ofte hører er:
- Benzin med højt oktantal brænder langsommere.
- Hvorfor ofre penge på Racing Fuel? Det er ikke nødvendigt siger ”man”.
- Det er nødvendigt med den højeste mulige oktan for at kunne få det absolut mest mulige effekt ud af en motor.
- Man kan da bare hente benzinen i Tyskland… Der kan man få 100 oktan som standerbenzin.
Desværre! Er langt de fleste ting vi hører ikke altid rigtige. Faktisk giver de ofte kun mening når man taler om brugen af almindelig standerbenzin hvor oktan 99 er ”Premium” og oktan 95 er den variant som hovedparten af forbrugerne benytter.
I motorsport hvor brugen af højoktan benzin har sin berettigelse, bør det være klart for enhver motortuner, at det ikke udelukkende er benzinens oktantal der bør ligge til grund for valget af den korrekte benzin til en tunet motor.
Det er dog vigtigt at understrege, at man naturligvis ikke helt kan se bort fra oktanværdien.
In the following section, we will try to illustrate what octane is and how it is measured.
Målemetode
I dag måles oktan stadig efter en gammelmetode hvor man benytter en motor med kun 1 cylinder. Denne motor type kaldes en ”knock motor” og betjenes af ingeniører under nøje kontrollerede forhold.
I forbindelse med fastsættelse af oktantal udføres 2 slagt test.
- RON (research octane number) – beskriver benzinens evne til at modvirke tændingsbanken ved lave omdrejninger og lav belastning.
- MON (motor octane number) – beskriver benzinens evne til at modstå tændingsbanken ved høje omdrejninger og kraftig belastning.
- RON vil altid have en højere værdi end MON (ca. 8 – 10 %)
Anti knock index
Beregnes gennemnittet af RON og MON resulterer dette i en værdi kaldet AKI (Anti knock Index) – AKI beskriver således (RON+MON) /2, hvilket giver et gennemsnit af de to værdier. Denne værdi anvendes til at fastsætte AKI oktantallet for standerbenzin såvel som for Racing Fuel.
Oktantal (oplyst)
På en hvilken som helst standerbenzin i Europa vil det oktantal som oplyses af producenten på tankstanderen altid være RON, altså den højest målte værdi for det pågældende brændstof og ikke AKI.
Hos Panta Racing Fuel arbejder man også med RON som værende det oktantal der oplyses på produkterne, dog vil man i databladene for alle produkter kunne se værdierne for både RON og MON.
Flere konkurrerende fabrikanter af Racing Fuel opererer med alle 3 værdier (RON, MON & AKI) visuelt på deres produkter. Flere af disse produkter er dog ofte blyholdige og derfor ikke lovlige at benytte i Europa. Den del af de konkurrerende produkter der er blyfri er desuden ofte ikke godkendte af FIA, CIK og FIM idet deres MON værdier i langt de fleste tilfælde overstiger den maksimale værdi if. de gældende reglementer.
RON vs. MON
Som forbruger hører man ofte, at MON er langt vigtigere end RON, fordi fastsættelsen af MON foretages ved et højere omdrejningstal og en højere temperatur end RON testen. Dette er på sin vis rigtigt, men samtidig er det vigtigt at huske, at disse tests foretages under kunstige forhold, som ikke kan sidestilles med de forhold en racermotor eller en tunet gademotor udsættes for i virkeligheden. Forsøg viser faktisk at mange racemotorer udviser et bedre forhold mellem antallet af hk og RON. Så en vigtig ting at huske på er, at det ikke kun er oktantallet der er vigtigt, da det ikke altid er det brændstof med det højeste oktantal som er det korrekte valg for netop ”din motor”.
Tryk vs. Sug
Ser man på hverdagens tuned gade biler er det nok her man finder det største udvalg af forskellige motortyper. Alt lige fra den trykladede japanerbil med 4 eller 6 cylindre til den store amerikanske V8 motor.
De fleste benytter angiveligt en eller anden form for additiv i deres brændstof i et forsøg på at øge oktantallet. Men det er lige netop her, vi hos Panta Racing Fuel beder vores kunder om at stoppe op og tænke en ekstra gang over begrebet oktan… Vi siger som vi gør, fordi den benzinvariant som tilsyneladende er det rigtige valg til en amerikansk V8 med store forbrændingskamre og sug, absolut ikke behøver at være den korrekte til en motor med 4 eller 6 cylindre, turbo eller anden form for trykladning.
Fakta er, at en suge motor med store forbrændings kamre og høje omdrejninger har brug for en hurtigt brændende benzin med et højt oktantal. Denne motortype har behov for den høje oktan for at forhindre en ukontrolleret forbrænding (detonation). Dernæst en benzin med en relativ høj iltning bestående af forskellige tilsætningsstoffer for en renere, men vigtigst af alt en hurtigere forbrænding pga. de store forbrændings kamre.
Hurtig- eller langsom forbrænding
Hvornår er en benzin hurtigbrændende eller det modsatte? En tommelfingerregel er, at jo tættere en benzins densitet (massefylde) er på 0.700 kg/L jo hurtigere vil den forbrænde. Der findes dog en række flere parameter der har indvirkning på forbrændingshastigheden.
En anden problematik if. justering af en motor er, at mange ofte bliver overraskede over, at en hurtigt brændende benzin ikke nødvendigvis behøver fortænding i samme grad som en langsommere brændende variant, selvom begge varianter er Racing Fuels.
Et eksempel kan være når en motor skal mappes til Racing Fuel og man tidligere har benyttet standerbenzin. Her vælger mange desværre at bruge deres tidligere data if. dyssestørrelser, tændingstidspunkt og blandingsforhold benzin/luft.
Dette giver dog ingen mening idet Racing Fuel altid er iltet, hvorfor det gøres gældende at:
- Mere brændstof: (anbefaling: mindst en forøgelse af dyssestørrelse, svarende til benzinens indhold af ilt)
- Tidligere tænding: I nogle tilfælde har vi erfaret at en reducering af tændingen med op til et par grader har vist en positiv effekt if. performance, hvilket giver mening når man arbejder med iltberiget Racing Fuel hvor det ofte sker at tændingen stilles for tidligt. Fakta er, at når timingen pludselig er for tidlig vil stemplerne være uden for deres optimale position og motoren vil derfor ikke fungerer korrekt. Det kan derfor give mening at forsøge sig med at reducere tændingstidspunktet og på den måde opnå den ønskede performance.
Husk altid! når du skifter fra stander benzin til Racing Fuel at give din motor mere brændstof. Et for magert mix kan have fatale følger for din motor.